אל: דר' מטי צרפתי-הרכבי, ראשת מועצה אזורית יואב

מוציאים את הכלים החד-פעמיים מגני הילדים: דר' מטי צרפתי-הרכבי

המשרד להגנת הסביבה הודיע על הקצאת 41 מיליון שקל להתקנת מדיחי כלים בגנים של משרד החינוך ברחבי הארץ, במטרה להפחית את השימוש בכלים חד-פעמיים. אנו קוראים וקוראות לך לנצל הזדמנות זו, להגיש את ה"קול קורא" מטעם הרשות המקומית שבראשותך ולממש את התקציב ללא דיחוי למען ילדינו ולמען הסביבה, האקלים והעתיד שלנו כאן.

המשרד להגנת הסביבה ציין כי עמדת המשרד היא שבימי שגרה ואף בתקופת הקורונה, השימוש בכלים רב-פעמיים שנשטפו בהתאם להוראות משרד הבריאות עדיף על פני השימוש בכלים חד-פעמיים.

למה זה חשוב?

יש לנו הזדמנות פז לשנות את המציאות המזהמת שאנו חיים בה - מהלך זה של הפסקת השימוש בכלים חד"פ החל כבר בשנה שעברה אבל נעצר עקב משבר הקורונה. המשרד להגנת הסביבה יצא השבוע בקול קורא חדש שמספק הזדמנות שניה לכל הערים והרשויות המקומיות והאזוריות שטרם החלו את המעבר או שנעצרו באמצע- להשלים את המעבר לכלים רב פעמיים ולהפסיק לזהם את הסביבה שלנו.

המשרד להגנת הסביבה ציין כי עמדת המשרד היא שבימי שגרה ואף בתקופת הקורונה, השימוש בכלים רב-פעמיים שנשטפו בהתאם להוראות משרד הבריאות עדיף על פני השימוש בכלים חד-פעמיים.

השימוש בכלים חד פעמיים במערכת החינוך מייצר כמויות אדירות של זבל שאינו מתכלה שנים רבות, פוגע בסביבה, ומחמיר את בעיית פינוי האשפה של ישראל. לפי המשרד להגנת הסביבה, מדובר ב-2,400 טונות פסולת בשנה!

המשרד להגנת הסביבה פרסם בימים האחרונים "קול קורא", שבאמצעותו יכולות רשויות מקומיות להגיש בקשה להתקנת המדיחים בגני הילדים - בתקציב של כ-3,000 שקל לכל כיתת גן, שיכסו את עלויות רכישת המדיח והתקנתו וכן עלות חשמל, מים וטבליות למדיח לשנה הראשונה. התקציב נועד להספיק לכל 13 אלף גני הילדים של משרד החינוך שבהן מוגשת ארוחת צהריים בשעות הצהרון (מתוך 20 אלף כיתות גן בסך הכל). כ-4 מיליון שקל נוספים יוקצו לטובת הסברה בנושא הפחתת השימוש בכלים חד פעמיים.

"לראשי הרשויות אין תירוצים יותר, המשרד לא דורש מהם אפילו מאצ'ינג. זה על הראש של ראשי הרשויות ותחת אחריותם, הציבור צריך לדרוש את זה מהם" - אז הנה אנחנו, הציבור, קוראים וקוראות לכלל ראשי הרשויות המקומיות בארץ לקדם עוד היום את מהלך הפחתת הזיהום הסביבתי - אנחנו סומכים עליכםן!
בואו ניקח דוגמא והשראה מעיריות שהצליחו להשלים את המהלך להפסקת השימוש בכלים חד פעמיים לפני פרוץ מגפת הקורונה והן משתמשות כעת בכלים רב פעמיים. כפר סבא, הרצליה, פרדס חנה-כרכור, ורמת השרון הצליחו להוציא את רוב הכלים החד-פעמיים ממוסדות החינוך. אשדוד המשיכה במהלך ההוצאה בזמן המגפה, וכך גם בחולון נמשכת התוכנית להוצאת הכלים כרגיל והחלה התקנת מדיחים בגני הילדים.
אז מי מצטרף למהפכה הירוקה?

Yoav Regional Council, Israel

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Links